Sons cubans
comissari d’exposició
La Fira d’Indians de Begur de 2014 estava dedicada a la música cubana, per això em van encarregar una exposició sobre el seu origen.
Es tracta d’un mestissatge en estat pur, una síntesi de tres cultures diferents, per això el subtítol va ser “Quan Àfrica i Europa es van trobar a Amèrica”. D’una banda, els rituals ancestrals dels indígenes, com l’Areito; de l’altra, els ritmes i els tambors africans dels esclaus, com la rumba i les claves; i finalment, els instruments i les melodies dels colonitzadors, com la guitarra i les contradanses.
Quin és l’origen de la paraula guajira? D’on provenen els boleros que canta el català Moncho? Per què el danzón és la dansa nacional de Cuba? Què té a veure Johan Sebastian Bach amb els ritmes caribenys?
Posteriorment, aquesta exposició produïda per l’Ajuntament de Begur i realitzada per Publitesa Comunicació s’ha exhibit en d’altres espais, com la biblioteca Armand Cardona i Torrandell de Vilanova i la Geltrú, o biblioteca la Manuel de Pedrolo de Sant Pere de Ribes.